26.10.2010

Täydenkuun mysteeri

8 kommenttia:

 1. Se lumoaa.... Kaunis, ihmeellinen...

  VastaaPoista
 2. Voisipa vielä uskoa, että on iso juusto. Mutta onhan sillä oma maaginen voimansa jäljellä.

  VastaaPoista
 3. Kuuluuko susien ulvontaa... :)
  Oikeastaan täysikuu voi olla myös pelottavan näköinen..ehkä koska se on meille osittain vieläkin mysteeri,arvoitus taivaalla.
  t. Eija

  VastaaPoista
 4. Kaunis, hyvin näkyvät kuviot ja "kuun napa". Haasteellinen kuvattava, hyvin onnistuit.

  VastaaPoista
 5. Valokki, olen kuvannut kuuta, tähtiä ja planeettoja ihan nuoresta asti dialle ja mv filmille.
  Nyt digiaikana haluan laittaa kaikki uusiksi.

  Tärkeintä kuun kuvauksessa on tarkennus ja ilmakehän väreily (lämpöväreily). Se on väreilyä, jossa maa säteilee lämpöä avaruuteen selkeällä ilmalla. Talvella tilanne on usein vielä huonompi. (ei luulisi kun maa on jäässä, mutta ilma kylmenee nopeasti tyynellä, selkeällä säällä maanpintaa kylmemmäksi)
  Nykykameralla jossa on takana näyttö, ja jolla voi tarkentaa näytölle, sekä suurentaa kuvaa, näkee jo 300mm telellä, että kuu väreilee todella paljon. Kameran läpi sitä ei huomaa ilman suurennusta. Tälle ei voi oikein mitään, paitsi odottaa jos ilma ihan hetkellisesti rauhoittuisi. Yleensä ei. esim 1/1000s suljinaika ei riitä kokonaan pysäyttämään väreilyä. Väreily vähenee hieman mitä korkeammalla kuu on taivaalla.

  Minulla yli 50 kuvasta kaksi oli teräviä. (väreily ollut hetkellisesti hieman vähäisempää)

  VastaaPoista
 6. Totta Seppo 'joriset'...
  Kuun kuvaaminen ei ole niitä helpoimpia...
  Täysi-kuu on niin kirkas, että ensimmäinen ongelma tulee liian valon kanssa...
  Väreily on myös vaikeutena... Olen huomannut, että mitä lähempänä aamu-yöstä kuu on, ja milloin se ei ole täysi-kuu, on onnistuminen paljon 'helpompaa'... Minulla on tuolla Blogissa syys-kuu joka on samalla *kiertoradalla* kuin Kuusamon vesitorni...!?
  Häätyy kyllä sanoa - Photoshopillakin on 'sormensa-pelissä'...!
  Olen alottelija 'kuu-kuvissa'... Hyvät neuvot ovat kyllä tarpeen...!

  VastaaPoista
 7. Terve!
  Täysikuu on tosiaankin kovin kirkas kuvattavaksi. Olen aikaisemmin kuvannut kuuta pääasiassa Turun Ursan linssikaukoputkella jonka polttoväli on 2063mm ja linssin halkaisija 15 cm. Kirkas oli tuollaisella putkella, mutta mustavalkokuvissa oli helppoa käyttää värillistä suodinta välissä.

  Täysikuu on valotuksen puolesta helpoin kohde koska pinta on tasaisesti valaistu, tuo tarkennus näytöllä on ehkä se tärkein juttu. Siinä näkee ’hienosti’ myös sen, miten jo 300 mm tele tärähtää kohtalaisen tukevallakin jalustalla kun kameraan koskee. Lankalaukaisin on siis välttämätön ja myös peilin lukitus ylös auttaa.

  Puolikuu ja sitä lähellä olevat ovat vaikein kuvattava, koska kuun vastakkaisilla reunoilla on silloin niin voimakas kirkkausero. Mv kuvia tehdessä oli helppoa korjata tilanne kun piti paperia kuvan päällä ja sitten liu’utti sitä liljalleen pois kirkkaampaa puolta kohden. Diat olivat eri juttu, eikä voinut tehdä mitään. Nykyaikaisella kuvankäsittelyllä siihen voi tietenkin vaikuttaa, en ole kokeillut vielä.

  Terävöinnillä kuvasta saa tietysti enemmän yksityiskohtia näkyviin jos kuva on muuten hyvä, mutta mielestäni siinä mennään luontokuvissa helposti ’metsään’. Nykyiset digikennot antavat luonnollisesti sen pienen pehmeyden joka laajakulmakuvissa pitäisi olla. Eihän silmäkään näe kauas ihan terävästi. Lähi- ja muut kuvat ovat eri juttu. RAW kuvat tuovat sävyjä lisää. Kuukuvissakin kannattaa pyrkiä ’luonnolisuuteen’ paitsi kaukoputkilla otetuissa lähikuvissa.

  Nykyiset tähtivalokuvaukseen erikoistunet kuvaavat kuuta siten, että käyttävät erittäin lyhyttä valotusaikaa, ottavat kymmeniä tai jopa satoja kuvia, ja sitten pinoavat ne yhdeksi kuvaksi netistä saatavilla ilmaisilla pinoamisohjelmilla. Näin päästään eroon väreilystä ja saadaan teräviä suurennoksia kuun pinnalta.

  Vanha temppu, uusilla, tehokkailla tekniikoilla.

  VastaaPoista
 8. Hienosti onnistunut kuu-kuva, hyvällä näkyvyydellä olet päässyt kuvaamaan, tarkat yksityiskohdat. Kokoainen toinen maailma se siellä kelluu...

  "Siinä näkee ’hienosti’ myös sen, miten jo 300 mm tele tärähtää kohtalaisen tukevallakin jalustalla kun kameraan koskee."

  Totta on, itse olen tämän kanssa kantapäänkautta huomannut kun ei ole kunnon jalustaa käytössä.

  VastaaPoista